Be Compleat
Klasyczna botwinka z batatem

Klasyczna botwinka z batatem

Lubię kiedy zupa jest tak treściwa, że stanowić może odbrębny posiłek. Do sezonowej botwinki uwielbiam dodać dobre źródło węglowodanów jakim jest batat i zjeść ze smakiem jako sycącą kolację.

  • Mięso zalać w większym garnku wodą. Gotować na wolnym ogniu.
  • Warzywa umyć, obrać.
  • Cebulkę zrumienić na palniku.
  • Z powierzchni wody zdjąć szumowiny. Dodać warzywa i gotować razem przez 20 minut.
  • Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i pokroić w talarki.
  • Batat upiec w piekarniku, pokroić w kostkę.
  • Buraczki, czosnek wraz z przyprawami dodać do wywaru i gotować aż warzywa zmiękną.
  • Koperek drobno pokroić i na koniec dodać do gotowej zupy wraz z pokrojonym batatem.

DSC_0010

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.