Kaszotto dyniowe z soczewicą
I nastała prawdziwa jesień! Dni stają się coraz to krótsze, a poranki i wieczory chłodniejsze. Kolorowe, ciepłe zupy i gotowane warzywa wypierają z kuchni sałatki. O tej porze roku nasze jadłospisy powinny obfitować w ciepłe posiłki, pełne aromatycznych i rozgrzewających przypraw. A my pozostajemy nadal w klimacie dyniowym, bo aż szkoda nie skorzystać z jej cudownych walorów zdrowotnych i smakowych. Dzisiaj zapraszamy Was na bardzo odżywczy i rozgrzewający lunch lub jak kto woli, kolację 🙂
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Dynie zetrzyj na małych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulkę, czosnek i tartą dynie. Podsmaż przez kilka minut.
- Następnie dodaj kaszę, podpraż przez chwilę.
- Wlej na patelnię bulion warzywny. Dopraw solą, pieprzem, curry, kurkumą, papryką słodką i ostrą.
- Duś na małym ogniu aż kasza będzie ugotowana. Jeśli kasza w trakcie gotowania wsiąknie płyn, a mimo to będzie twarda- dolej odrobinę wody.
- Na sam koniec dodaj szpinak, ugotowaną soczewicę oraz tarty parmezan, podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij patelnię z gazu.
- Całość przełóż na talerz i udekoruj kiełkami.