Be Compleat
Kaszotto dyniowe z soczewicą

Kaszotto dyniowe z soczewicą

I nastała prawdziwa jesień! Dni stają się coraz to krótsze, a poranki i wieczory chłodniejsze. Kolorowe, ciepłe zupy i gotowane warzywa wypierają z kuchni sałatki. O tej porze roku nasze jadłospisy powinny obfitować w ciepłe posiłki, pełne aromatycznych i rozgrzewających przypraw. A my pozostajemy nadal w klimacie dyniowym, bo aż szkoda nie skorzystać z jej cudownych walorów zdrowotnych i smakowych. Dzisiaj zapraszamy Was na bardzo odżywczy i rozgrzewający lunch lub jak kto woli, kolację 🙂

  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Dynie zetrzyj na małych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulkę, czosnek i tartą dynie. Podsmaż przez kilka minut.
  • Następnie dodaj kaszę, podpraż przez chwilę.
  • Wlej na patelnię bulion warzywny. Dopraw solą, pieprzem, curry, kurkumą, papryką słodką i ostrą.
  • Duś na małym ogniu aż kasza będzie ugotowana. Jeśli kasza w trakcie gotowania wsiąknie płyn, a mimo to będzie twarda- dolej odrobinę wody.
  • Na sam koniec dodaj szpinak, ugotowaną soczewicę oraz tarty parmezan, podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij patelnię z gazu.
  • Całość przełóż na talerz i udekoruj kiełkami.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.