Jesienne ciasto z jabłkami
Czas biegnie szybko… Często jako dorośli marzymy o tym, aby wrócić choć na chwilę do czasów dzieciństwa, kiedy życie wypełnione było beztroską, a dom rodzinny jak zwykle, pełen ciepła wypełniony był miłością i wonią potraw powstałych z matczynej ręki. Dlatego dzisiaj zabieram Was w podróż do dzieciństwa, bo choć czasu nie da się wrócić, są zapachy i smaki, których się nie zapomina. Jesienią mój dom zawsze pachniał cynamonem i powidłami śliwkowymi, a mama wypiekała pełną miłości szarlotkę. Teraz prezentuje Wam ją w nieco zdrowszej, ale równie PYSZNEJ wersji 🙂
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki.
- Do miski wlać mleko, dodać jajka, rozpuszczone i wystudzone masło i wymieszać do połączenia składników.
- Do drugiej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, dodać proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol, siemię lniane, wymieszać łyżką.
- Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać krótko łyżką do połączenia wszystkich składników. Dodać pokrojone jabłka i znów dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 50-60 minut.
- Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić na około 10-15 minut i po tym czasie wyjąć je z blaszki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.