Gnocchi dyniowe
Gnocchi dyniowe – przetestowane przez nasz team i absolutnie do polecenia! Dla fanów mącznych dań, ale i dla koneserów szukających nowych smaków.
Przygotowanie:
Puree z dyni:
- Dynię przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić na plastry o grubości ok. 4cm (nie obierać skórki).
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przełożyć plastry dyni i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach aż dynia będzie miękka (ok. 50 minut).
- Upieczoną dynię obrać ze skórki, przełożyć do miseczki i zmiażdżyć widelcem/zblendować na gładkie puree.
Ziemniaki:
Ziemniaki obrać ze skórki. Przełożyć do garnka z wodą i gotować do miękkości.
Ugotowane ziemniaki przełożyć do miseczki i zmiażdżyć widelcem/zblendować na gładkie puree.
Gnocchi:
- W dużej misce wymieszać łyżką puree z dyni, puree z ziemniaków, mąkę, sól i gałkę muszkatołową.
- Zagnieść masę dłonią, aż do otrzymania gładkiego ciasta. (jeśli ciasto będzie zbyt lepkie – dodaj więcej mąki; staraj się nie ugniatać masy zbyt długo, gdyż zrobi się twarda)
- Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować każdą z nich w wałeczek.
- Każdy wałeczek pokroić na ok. 2 cm kawałki.
- Gotowe gnocchi przekładać na deskę/talerze oprószony mąką.
- Zagotować wodę w dużym garnku.
- Wrzucić część gnocchi na gotującą się wodę (nie przesadzić z ilością, żeby w garnku nie zrobiło się zbyt tłoczno).
- Gotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
- Przełożyć na durszlak do odsączenia. W ten sposób ugotować pozostałe gnocchi.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić porcję gnocchi i podsmażyć na złoto.Pod koniec smażenia dorzucić jarmuż.
- Na osobnej, suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe. Gnocchi z jarmużem i orzeszki przełożyć do miseczki.
- Doprawić do smaku (gałka muszkatołowa, świeżo mielony pieprz).