Be Compleat
Fit sushi

Fit sushi

Jeśli tak jak my, jesteście fanatykami sushi, to mamy dla Was super wiadomość! Specjalnie dla Was przygotowaliśmy i sami przetestowaliśmy przepis na sushi, który nie tylko zadowoli Wasze podniebienie, ale również doskonale wkomponuje się w Waszą dietę dostarczając jednocześnie pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i dobrej jakości węglowodanów!

Zaczynamy od przygotowania ryżu:

  • Ryż 2-3 krotnie płuczemy w zimnej wodzie aż woda nie stanie się przezroczysta. Na szklankę ryżu wlewamy szklankę i 1/5 wody.
  • Zalany wodą ryż odstawiamy na 10 minut, po czym nakrywamy go przykrywką i gotujemy przez 10 minut (po zagotowaniu zmniejszamy ogień). Przykryty ryż odstawiamy na 10-15 minut (nie ściągając pokrywki).
  • Zalewę do sushi przygotowujemy w trakcie gotowania ryżu w proporcjach z przepisu. Składniki mieszamy, aż sól i erytrytol rozpuszczą się w occie. Dopuszczalne jest podgrzanie zalewy na małym ogniu (nie należy jednak doprowadzać do gotowania wody) i wystudzenie jej.
  • Gotowy ryż przesypujemy do misy i dodajemy zalewę octową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  • Zanim przystąpimy do przygotowywania sushi, ryż należy ostudzić.

Zwijanie sushi:

  • Na macie bambusowej układamy płat nori – śliską stroną do maty.
  • Zwilżonymi zimną wodą dłońmi na nori nakładamy porcję ryżu i rozprowadzamy cienką warstwę pozostawiając na końcu około 2-3 cm wolnego brzegu.
  • Na ryżu rozprowadzamy cieniutki pasek wasabi.
  • Następnie nakładamy warstwę jogurtu Skyr, pokrojonego w cienkie paseczki ogórka (bez nasion), pokrojonego w paseczki łososia lub całą krewetkę i awokado.
  • Podajemy z wasabi i/lub sosem sojowym.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.