![Fit pizza](https://becompleat.pl/wp-content/uploads/2022/05/pizza.jpg)
Fit pizza
Dzisiaj przepis na pizzę w wersji fit! Dla wszystkich, którzy nie potrafią albo nie chcą rezygnować z pizzy, a przy tym pragną utrzymać wypracowane dotychczas zdrowe nawyki i ich efekty. Chrupiący i cienki spód to podstawa do wykonania wspaniałej pizzy. Więc jeśli jeszcze nie robiliście domowej pizzy, albo piekliście tylko te na grubym spodzie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
- Wlać 80 ml letniej wody do dużej miski z solą. Stopniowo wymieszać niewielką garść mąki, aby przełamać wodę i zacząć zamieniać ją w ciasto.
- Wmieszać drożdże i pozostawić na 15 minut. Stopniowo wmieszać 90% pozostałej mąki, aż uzyskacie miękkie ciasto. Wrzucić pozostałą mąkę na stolnicę i zagniatać ciasto przez 20 minut lub do uzyskania gładkości i elastyczności (lub 10 minut w wolno stojącym mikserze z hakiem do ciasta).
- Umieścić w misce, przykryć czystym wilgotnym ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).
- Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i wyłożyć na stolnice. Powtórnie wyróbić przez kilka minut, żeby z ciasta usunąć nadmiar powietrza.
- Ciasto podzielić na tyle porcji ile ma być spodów. Jeśli nie chcemy używać ciasta bezpośrednio po wyrośnięciu, należy ją owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce lub zamrażalniku.
- Przygotować piekarnik. Nastawić na najwyższą temperaturę (około 240 stopni) i wsunać do niego dużą płaską blachę, kamień do pizzy, albo granitową płytę. (Uwaga kiedy wyjmiemy je z piekarnika są bardzo, bardzo gorące.)
- Blaty najlepiej rozwałkować kilka minut przed pieczeniem, rozwałkowanych blatów nie należy przetrzymywać dłużej niż 30 minut.
- Blaty pizzy powinny mieć kształt zbliżony do koła o średnicy ok. 30cm i grubości 5 mm.
- Położyć blat na rozgrzanej blasze/kamieniu – ciasto natychmiast zacznie się piec.
- Rozsypać na blacie nasze dodatki np. mozzarellę. Na górę inne składniki wg upodobań.
- Wsunąć pizzę na blasze/ kamieniu do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut lub do czasu, aż brzegi blatu się zarumienią, a ser lekko roztopi.
- Po upieczeniu wyciągnąć pizzę przełożyć na talerz, dodać składniki, które nie musiały się piec.