Be Compleat
Fit pizza

Fit pizza

Dzisiaj przepis na pizzę w wersji fit! Dla wszystkich, którzy nie potrafią albo nie chcą rezygnować z pizzy, a przy tym pragną utrzymać wypracowane dotychczas zdrowe nawyki i ich efekty. Chrupiący i cienki spód to podstawa do wykonania wspaniałej pizzy. Więc jeśli jeszcze nie robiliście domowej pizzy, albo piekliście tylko te na grubym spodzie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

 

  • Wlać 80 ml letniej wody do dużej miski z solą. Stopniowo wymieszać niewielką garść mąki, aby przełamać wodę i zacząć zamieniać ją w ciasto.
  • Wmieszać drożdże i pozostawić na 15 minut. Stopniowo wmieszać 90% pozostałej mąki, aż uzyskacie miękkie ciasto. Wrzucić pozostałą mąkę na stolnicę i zagniatać ciasto przez 20 minut lub do uzyskania gładkości i elastyczności (lub 10 minut w wolno stojącym mikserze z hakiem do ciasta).
  • Umieścić w misce, przykryć czystym wilgotnym ręcznikiem i odstawić na 1 godzinę (powinno dwukrotnie zwiększyć objętość).
  • Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i wyłożyć na stolnice. Powtórnie wyróbić przez kilka minut, żeby z ciasta usunąć nadmiar powietrza.
  • Ciasto podzielić na tyle porcji ile ma być spodów. Jeśli nie chcemy używać ciasta bezpośrednio po wyrośnięciu, należy ją owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce lub zamrażalniku.
  • Przygotować piekarnik. Nastawić na najwyższą temperaturę (około 240 stopni) i wsunać do niego dużą płaską blachę, kamień do pizzy, albo granitową płytę. (Uwaga kiedy wyjmiemy je z piekarnika są bardzo, bardzo gorące.)
  • Blaty najlepiej rozwałkować kilka minut przed pieczeniem, rozwałkowanych blatów nie należy przetrzymywać dłużej niż 30 minut.
  • Blaty pizzy powinny mieć kształt zbliżony do koła o średnicy ok. 30cm i grubości 5 mm.
  • Położyć blat na rozgrzanej blasze/kamieniu – ciasto natychmiast zacznie się piec.
  • Rozsypać na blacie nasze dodatki np. mozzarellę. Na górę inne składniki wg upodobań.
  • Wsunąć pizzę na blasze/ kamieniu do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut lub do czasu, aż brzegi blatu się zarumienią, a ser lekko roztopi.
  • Po upieczeniu wyciągnąć pizzę przełożyć na talerz, dodać składniki, które nie musiały się piec.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.