Be Compleat
Domowy pasztet z wątróbką

Domowy pasztet z wątróbką

Pyszny drobiowy pasztet z dodatkiem wątróbki i boczku. Dobrze smakuje na chlebie z dodatkiem żurawiny 🙂

  • Wątróbkę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na 1 łyżce smalcu.
  • Cebulę posiekać, usmażyć na pozostałej ilości smalcu (2 łyżki), pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Filet i udka umyć, fileta pokroić na mniejsze kawałki, boczek również. Mięsa z boczkiem zalać wodą w garnku, przyprawić (solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim) i gotować przez około 40 min.
  • Po tym czasie dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler i gotować jeszcze ok. 20 min.
  • Ugotowane mięsa z warzywami i boczkiem odcedzić i wystudzić. Udka oczyścić ze skóry i kości.
  • W maszynce do mielenia mięsa zemleć wszystkie składniki (usmażoną wątróbkę, cebulkę z czosnkiem, ugotowane mięsa, boczek, warzywa, a także liść laurowy z zielem angielskim). Czynność powtórzyć 2-3 razy.
  • Masę mięsno-warzywną dobrze przyprawić solą i pieprzem (należy nawet lekko przesolić ! my dodaliśmy ok. 1/2 opakowania pieprzu mielonego), następnie dodać żółtka jaj i wymieszać.
  • Białka jaj ubić na sztywną pianę i stopniowo, porcjami dodawać do masy, delikatnie mieszając.
  • Gotową masę przełożyć do podłużnej foremki, wyłożonej folią i wysmarowanej smalcem.
  • Piec w piekarniku około 1 h w 190 stopniach.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.