Crumble z wiśniami i lodami proteinowymi
Crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Szybki, smaczny deser. Polecamy na ciepło z domowymi lodami 🙂
CRUMBLE Z WIŚNIAMI
- Wiśnie umyć, wydrylować, przełożyć do miski, wymieszać z 1-2 łyżka erytrytolu i skrobią ziemniaczaną.
- W osobnej misce przygotować kruszonkę. Mąki wymieszać, dodać masło, jajko, miód i 1 łyżkę erytrytolu. Wymieszać, dodać odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto jest zbyt sypkie. Rozetrzeć między palcami na kruszonkę.
- Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła klarowanego, na spód wyłożyć przygotowane wcześniej wiśnie i posypać kruszonką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min w temp. 190 stopni, aż kruszonka się zarumieni.
LODY PROTEINOWE
- Zamrożone owoce wyciągnąć z zamrażarki, odczekać 15-20 min.
- Po tym czasie owoce przełożyć do pojemnika od blendera i razem z pozostałymi składnikami zmiksować na lody.