![Ciasto owsiane ze śliwkami](https://becompleat.pl/wp-content/uploads/2017/10/Ciasto-owsiane-ze-śliwkami-scaled.jpeg)
Ciasto owsiane ze śliwkami
Jeżeli nie masz nietolerancji na gluten, ciasto można przygotować także z maki żytniej. Nadziane śliwkami i dobrej jakości jabłkami, smakuje wspaniale!
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyrobić.
- Gotowe przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zapiec przez 10 min w temp. 170 stopni.
- Przygotować nadzienie śliwkowe. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i przekroić na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać erytrytol i cynamon, podgrzewać, aż erytrytol się rozpuści.
- Do patelni dodać śliwki i smażyć aż zmiękną i puszczą sok. Skropię ziemniaczaną zalać 1 łyżeczką wody i wymieszać, a następnie dodać do gorących śliwek i wszystko razem jeszcze chwilę poddusić.
- Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać i rozkruszyć między palcami.
- Na podpieczony wcześniej spód dodać duszone śliwki, na wierzch wysypać kruszonkę.
- Piec całość w temp. 170 stopni przez około 30 min.