Be Compleat
Ciasto owsiane ze śliwkami

Ciasto owsiane ze śliwkami

Jeżeli nie masz nietolerancji na gluten, ciasto można przygotować także z maki żytniej. Nadziane śliwkami i dobrej jakości jabłkami, smakuje wspaniale!

  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyrobić.
  • Gotowe przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zapiec przez 10 min w temp. 170 stopni.
  • Przygotować nadzienie śliwkowe. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i przekroić na ćwiartki.
  • Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać erytrytol i cynamon, podgrzewać, aż erytrytol się rozpuści.
  • Do patelni dodać śliwki i smażyć aż zmiękną i puszczą sok. Skropię ziemniaczaną zalać 1 łyżeczką wody i wymieszać, a następnie dodać do gorących śliwek i wszystko razem jeszcze chwilę poddusić.
  • Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać i rozkruszyć między palcami.
  • Na podpieczony wcześniej spód dodać duszone śliwki, na wierzch wysypać kruszonkę.
  • Piec całość w temp. 170 stopni przez około 30 min.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.