Ciasto drożdżowe z serem, które zawsze się udaje!
Przychodzimy do Was z przepysznym deserem, który skradł serca całego teamu Be Compleat podczas niedawnego szkolenia. Doszły do nas też słuchy od Agnieszki, że wielu z was czeka na obiecany przepis. Oto on!
Składniki na masę serową zblendować ze sobą.
- Drożdże i cukier rozrobić z letnim mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoją objętość.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, jajko, rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto drożdżowe.
- Dodać rodzynki, wymieszać.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do foremki (wierzch można posmarować żółtkiem).
- Na wierzchu rozłożyć masę serową.
- Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu i poczekać do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 150 stopni przez 30 minut.
- Następnie piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kto z was jest fanem ciasta drożdżowego?