Be Compleat
Ciasto czekoladowe z kaszy

Ciasto czekoladowe z kaszy

Przedstawiony przepis, to najprostsza wersja tego ciasta. Można eksperymentować, dodać orzechy, suszone owoce, kawałki dobrej jakości czekolady lub kaszę ugotować na mleku kokosowym… Nieważne, na którą opcję się zdecydujesz, na pewno nie pożałujesz 🙂

  • Kaszę jaglaną opłukać, zalać 3 szklankami wody i gotować na małym ogniu ok. 20-25 min. W razie potrzeby dolać więcej wody w trakcie gotowania. Kasza ma wchłonąć całą wodę i być lekko rozgotowana.
  • Daktyle zalać wrzątkiem i odłożyć na 15 min.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę zblendować z odcedzonymi z wody daktylami, żółtkami, erytrytolem, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gładka.
  • W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do wcześniej przygotowanej masy.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę.
  • Piec w temp. 180 stopni przez 40-50min (do tzw. suchego patyczka).
  • Przygotować polewę. Śmietankę i wodę wlać do małego garnka, dodać erytrytol i zagotować. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając dodawać porcjami kakao. Mieszać intensywnie, by powstała gładka polewa, bez grudek.
  • Polewę wylać na ciasto. Dowolnie udekorować.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.