![Ciasteczka pieguski (bezglutenowe)](https://becompleat.pl/wp-content/uploads/2018/01/pieguski.jpeg)
Ciasteczka pieguski (bezglutenowe)
Szybkie, proste i pyszne ciasteczka. Lekko kruche na zewnątrz, miękkie w środku.
- Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem na mus.
- Czekoladę gorzką posiekać.
- Mąkę przesypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Następnie do mąki dodać mus z daktyli, masło orzechowe i wyrobić.
- Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki mleka kokosowego (lub więcej daktylowego musu).
- Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i wyrobić, tak by składniki się połączyły.
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (patrz – zdjęcie)
- Kuleczki spłaszczyć ręką, by powstał kształt ciasteczek (patrz – zdjęcie).
- Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok. 10-12 min.