Be Compleat
Ciasteczka pieguski (bezglutenowe)

Ciasteczka pieguski (bezglutenowe)

Szybkie, proste i pyszne ciasteczka. Lekko kruche na zewnątrz, miękkie w środku.

  • Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem na mus.
  • Czekoladę gorzką posiekać.
  • Mąkę przesypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Następnie do mąki dodać mus z daktyli, masło orzechowe i wyrobić.
  • Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki mleka kokosowego (lub więcej daktylowego musu).
  • Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i wyrobić, tak by składniki się połączyły.
  • Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (patrz – zdjęcie)
  • Kuleczki spłaszczyć ręką, by powstał kształt ciasteczek (patrz – zdjęcie).
  • Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok. 10-12 min.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.