Chleb gryczany
Bezglutenowy chleb, który jest hitem wśród pacjentów. Po nabraniu wprawy w jego przygotowywaniu stanie się świetną alternatywą dla pieczywa razowego.
- Kaszę przelać dokładnie wodą na sitku i przełożyć do szklanego naczynia.
- Zalać wodą, tak aby kasza była przykryta z marginesem 1-2 cm.
- Naczynie odstawić na kilka godzin – najlepiej na noc.
- Rano zamieszać kaszę, uzupełnić wodę (ziarna powinny być cały czas przykryte warstwą wody) i ponownie odstawić na cały dzień.
- Wieczorem odlać ewentualny nadmiar wody, której nie wchłonęła kasza i zmiksować dodając sól (masa nie musi być całkiem gładka.)
- Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 30-40 stopni na 30-60 minut.
- Chleb posypać czarnuszką (można innymi ulubionymi przyprawami). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić chleb na noc w piekarniku.
- Rano ustawić piekarnik na 200 stopni (góra+dół) i piec chleb ok godziny czasu.
- Chleb pokroić na 20 kromek (dopiero po wystygnięciu).