Be Compleat
Chleb gryczano-ryżowy

Chleb gryczano-ryżowy

To nowa wersja zapewne znanego Wam wszystkim, chleba gryczanego 🙂 Polecamy szczególnie osobom, którym smak gryki mocno przeszkadza. Można zmienić proporcje i dodać więcej ryżu zamiast kaszy.

  • Kaszę opłukać, przełożyć do dużej miski i zalać letnią wodą, do przykrycia ziaren.
  • Ryż przełożyć do drugiej miski i zalać wrzącą wodą, do przykrycia ziaren.
  • Miski z ryżem i z kaszą pozostawić we wodzie na całą noc (na min. 10 h). W razie potrzeby uzupełnić wodę w miskach.
  • Po tym czasie odlać nadmiar wody, której kasza/ryż nie wchłonęły.
  • Kaszę, ryż i sól wymieszać i zmiksować blenderem. Masa nie musi być całkiem gładka.
  • Do masy dodać czarnuszkę i wymieszać.
  • Keksówkę o wymiarach 8 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę i wyrównać.
  • Keksówkę włożyć do piekarnika nagrzanego na ok. 50 stopni na 30 min. Po tym czasie zgasić piekarnik i pozostawić w nim chleb na ok. 2-3 h.
  • Następnie piekarnik ponownie włączyć i ustawić na temp. ok. 190 stopni. Chleb piec przez 40-60 min.

 

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.