Chleb gryczano-ryżowy
To nowa wersja zapewne znanego Wam wszystkim, chleba gryczanego 🙂 Polecamy szczególnie osobom, którym smak gryki mocno przeszkadza. Można zmienić proporcje i dodać więcej ryżu zamiast kaszy.
- Kaszę opłukać, przełożyć do dużej miski i zalać letnią wodą, do przykrycia ziaren.
- Ryż przełożyć do drugiej miski i zalać wrzącą wodą, do przykrycia ziaren.
- Miski z ryżem i z kaszą pozostawić we wodzie na całą noc (na min. 10 h). W razie potrzeby uzupełnić wodę w miskach.
- Po tym czasie odlać nadmiar wody, której kasza/ryż nie wchłonęły.
- Kaszę, ryż i sól wymieszać i zmiksować blenderem. Masa nie musi być całkiem gładka.
- Do masy dodać czarnuszkę i wymieszać.
- Keksówkę o wymiarach 8 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę i wyrównać.
- Keksówkę włożyć do piekarnika nagrzanego na ok. 50 stopni na 30 min. Po tym czasie zgasić piekarnik i pozostawić w nim chleb na ok. 2-3 h.
- Następnie piekarnik ponownie włączyć i ustawić na temp. ok. 190 stopni. Chleb piec przez 40-60 min.