Chałka orkiszowa
Lekko słodka (mimo że praktycznie bez cukru), z chrupiącą i słodziutką kruszonką. Nie ma nic lepszego od zapachu drożdżowego pieczywa w całym domu!
- W małej misce przygotuj zaczyn, mieszając drożdże, łyżeczkę cukru lub glukozy z odrobiną letniego mleka.
- Zaczyn odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z erytrytolem i szczyptą soli.
- W kubku wymieszaj letnie mleko z rozpuszczonym i przestudzonym masłem, dodaj go razem z zaczynem do mieszanki mąki.
- Zagnieść elastyczne ciasto, które po ok. 5-8 minutach wyrabiania będzie ładnie odchodziło od rąk.
- Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie można wyrobić kruszonkę. Mąkę rozetrzeć z erytrytoem i zimnym masłem.
- Po upływie czasu wyjąć z miski wyrośnięte ciasto i podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zapleść drożdżowy warkocz.
- Odstawić ponownie w ciepłe miejsce tym razem na 30 min.
- Następnie posmarować chałkę roztrzepanym białkiem i obsypać kruszonką.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec chałkę ok. 30-35 minut.