Be Compleat
Chałka orkiszowa

Chałka orkiszowa

Lekko słodka (mimo że praktycznie bez cukru), z chrupiącą i słodziutką kruszonką. Nie ma nic lepszego od zapachu drożdżowego pieczywa w całym domu!

  • W małej misce przygotuj zaczyn, mieszając drożdże, łyżeczkę cukru lub glukozy z odrobiną letniego mleka.
  • Zaczyn odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  • W drugiej misce wymieszaj mąkę z erytrytolem i szczyptą soli.
  • W kubku wymieszaj letnie mleko z rozpuszczonym i przestudzonym masłem, dodaj go razem z zaczynem do mieszanki mąki.
  • Zagnieść elastyczne ciasto, które po ok. 5-8 minutach wyrabiania będzie ładnie odchodziło od rąk.
  • Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • W tym czasie można wyrobić kruszonkę. Mąkę rozetrzeć z erytrytoem i zimnym masłem.
  • Po upływie czasu wyjąć z miski wyrośnięte ciasto i podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować wałek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zapleść drożdżowy warkocz.
  • Odstawić ponownie w ciepłe miejsce tym razem na 30 min.
  • Następnie posmarować chałkę roztrzepanym białkiem i obsypać kruszonką.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec chałkę ok. 30-35 minut.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.