Be Compleat
Burgery z buraków

Burgery z buraków

Czy burgery mogą być zdrowe? Wszystko zależy od sposobu ich przygotowania i składników, jakich do nich użyjemy. Smażone kotlety na głębokim oleju z podwójnej porcji czerwonego mięsa na pewno nie są dobrym pomysłem. Dlatego dziś przychodzimy do Was z korzystniejszą wersją.

BURGERY BURACZANE, czyli wege burgery z buraków

  • Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij delikatnie sok.
  • Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  • Słonecznik upraż na rozgrzanej patelni.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Uformuj 6 kulek, spłaszcz na formę kotleta.
  • Gotowe kotlety umieść na blaszce do pieczenia i posmarowanej oliwą i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 min.

Z uwagi na niewielką ilość białka w naszych kotlecikach, warto komponując posiłek z nimi w roli głównej, dorzucić np. mozzarellę i posmarować bułkę hummusem. Nie zapominajmy również o sporej ilości warzyw.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.