Be Compleat
Bezglutenowe laseczki z kminkiem

Bezglutenowe laseczki z kminkiem

Wiejska śmietana oraz masło dobrej jakości są kluczem dla powodzenia akcji pt. bezglutenowe laseczki do barszczu.

  • Drożdże rozpuścić rozcierając z 1/4 szklanki śmietany.
  • Ze wszystkich składników zarobić ciasto cały czas siekając nożem.
  • Dodać kminek, zagnieść ciasto.
  • Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odłożyć na 3 godziny – ciasto delikatnie zwiększy objętość (zwiększenie objętości ciasta wykonywanego przez babcię było znacznie bardziej spektakularne dzięki użyciu najdrobniejszej mąki pszennej 😉
  • Odrywać po kawałku ciasta, formować z niego wałki i kroić na laseczki.
  • Laseczki smarować jajkiem i wykładać na posmarowaną smalcem blaszkę.
  • Piec przez około 20 minut (do zrumienienia) w temp. 170 stopni.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.