Bezglutenowe laseczki z kminkiem
Wiejska śmietana oraz masło dobrej jakości są kluczem dla powodzenia akcji pt. bezglutenowe laseczki do barszczu.
- Drożdże rozpuścić rozcierając z 1/4 szklanki śmietany.
- Ze wszystkich składników zarobić ciasto cały czas siekając nożem.
- Dodać kminek, zagnieść ciasto.
- Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odłożyć na 3 godziny – ciasto delikatnie zwiększy objętość (zwiększenie objętości ciasta wykonywanego przez babcię było znacznie bardziej spektakularne dzięki użyciu najdrobniejszej mąki pszennej 😉
- Odrywać po kawałku ciasta, formować z niego wałki i kroić na laseczki.
- Laseczki smarować jajkiem i wykładać na posmarowaną smalcem blaszkę.
- Piec przez około 20 minut (do zrumienienia) w temp. 170 stopni.