Be Compleat
Bajgle orkiszowe

Bajgle orkiszowe

Bez względu na panujący czas, zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo. Na pewno wielu z Nas, doskonale pamięta ten unoszący się o poranku niesamowity zapach świeżego pieczywa wypiekanego przez Nasze babcie i mamy. A może teraz jest idealna okazja, by stworzyć w swoim domu namiastkę dzieciństwa?

  • Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru oraz mąki mąki i kilka łyżek ciepłej wody, dobrze wymieszać i zostawić na około 15 minut, aby zaczyn drożdżowy wyrósł.
  • Wyrośnięty zaczyn dodać dodać do mąki wymieszanej z solą i wlać 270 ml wody i zacząć wyrabiać ciasto, jeśli wydaje się za suche, to dodać jeszcze trochę wody i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, które nie będzie się kleić. Im dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej elastyczne, a w efekcie wypieczone bajgle bardziej puszyste.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
  • Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 równych części – u mnie każda część to około 90 g. Uformować okrągłe bułeczki, następnie zrobić palcem dziurki w środku i delikatnie środek rozszerzyć. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • W rondlu zagotować wodę (około 1,5l), dodać 1 łyżkę słodziła. Wkładać bajgle i obwarzać je po 30 sekund z każdej strony, przełożyć nw kratkę ze ściereczką i zostawić na kilka chwil do osuszenia.
  • Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym białkiem i posypać ziarnami.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra – dół) i piec około 20 -25 minut aż skórka ładnie się zrumieni. Czas pieczenia tak naprawdę zależy od naszego piekarnika.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.