Krajanka orzechowo-czekoladowa
Słodka krajanka, którą można zabrać na wynos, jako przekąskę lub posiłek. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu 🙂
- Przygotować krem daktylowy. Daktyle namoczyć we wrzącej wodzie przez 15-20min. Odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodać mleko kokosowe i zmiksować na gładki krem. Gdy masa będzie zbyt gęsta dolać trochę więcej mleka.
- Płatki owsiane wymieszać z mąką, sodą oczyszczoną i erytrytolem.
- Masło klarowane roztopić z miodem i wlać do naczynia z płatkami i mąką. Wymieszać rękami, tak by powstała kruszonka.
- Orzechy i czekoladę posiekać.
- Formę kwadratową o wymiarach 20×20 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić połową kruszonki. Podpiec przez 10 min w temp. 180 stopni.
- Następnie na podpieczony spód wysypać orzechy, czekoladę i wyłożyć krem daktylowy. Całość posypać pozostałą kruszonką.
- Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.