Sałatka z batatami i pomidorkami koktajlowymi
Szybka i prosta, nie wymaga wielu składników. Smaczna na ciepło i na zimno. Można zabrać ze sobą do pracy, szkoły i na wycieczkę.
- Bataty obrać, pokroić w większą kostkę, skropić 1 łyżką oliwy, posilić i popieprzyć.
- Bataty przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec w piekarniku ok. 20-40min, temp. 200 stopni.
- Pomidorki umyć, przekroić na pół.
- Pozostałą oliwę (2 łyżki) wymieszać z musztardą i miodem. Tak przygotowany sos wlać na rozgrzaną patelnię, następnie wrzucić pomidorki i podsmażać ok. 3-4min, od czasu do czasu mieszając.
- Pomidorki ściągnąć z patelni.
- Do powstałego sosu, który został na patelni, dodać sok z cytryny, tymianek i wymieszać.
- Na talerz przełożyć rukolę, na niej ułożyć bataty, pomidorki i całość polać sosem z patelni.