Zapiekanka ryżowa bananowo-kokosowa
Jeśli znudziła Ci się tradycyjna owsianka lub jaglanka na kolację – ten przepis jest dla Ciebie. Jak tylko spróbujesz, będziesz chciał jeść ją codziennie. PYCHA !
- Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
- Do miski przełożyć ugotowany ryż, mleko kokosowe, jednego banana i zblendować na gładką masę (ma powstać coś w rodzaju „papki”).
- Do zblendowanej masy dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
- W osobnym naczyniu przygotować kruszonkę: płatki owsiane, mąkę kokosową, erytrytol i olej kokosowy wymieszać/rozetrzeć między palcami.
- Kokilki (4 szt.) wysmarować olejem kokosowym i nakładać do nich kolejno warstwami: masę ryżową, pokrojonego banana, kostkę czekolady, masę ryżową, kruszonkę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 15 min.