Ciasto marchewkowe z czekośliwką (bezglutenowe)
Ciasto marchewkowe przekładane domowym powidłem śliwkowym z dodatkiem kakao. Niby zwykłe ciasto, a świetnie smakuje i ładnie wygląda – dobrze będzie prezentowało się na gościnnym stole, a na co dzień, można zastąpić nim posiłek.
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- Siemię lniane zalać ciepłą wodą, odstawić na 15-30 min, aż napęcznieje i powstanie kleik.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
- W jednej misce wymieszać mąki, sodę, erytrytol i przyprawy, a w drugiej roztopiony olej kokosowy, jajka, napęczniałe siemię lniane (razem w wodą).
- Połączyć zawartość obu naczyń, delikatnie mieszając. Dodać startą marchewkę i wymieszać.
- Piec w temp. 180 stopni przez 40-50 min (do suchego patyczka), w tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
- W między czasie przygotować smarowidło: śliwki przełożyć do małego garnka, zalać wodą i gotować około 20min. Od czasu do czasu sprawdzać, czy nie wyparowała cała woda – w razie potrzeby dolać. Gdy śliwki będą miękkie wyłączyć gaz i wystudzić. W blenderze zmiksować ugotowane śliwki i kakao.
- Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół i posmarować czeko-śliwką. Ozdobić dowolnie.