Batony bakaliowe Agnieszki
Są naprawdę pyszne i sycące! Polecamy zrobić ich więcej, na zapas, a gdy dzień zapowiada się pracowity mamy z głowy jeden posiłek. Do ich przygotowania można użyć jednego rodzaju orzechów lub dobrej jakości mieszanki bakaliowej.
- Orzechy, rodzynki i daktyle namoczyć w wodzie przez kilka godzin lub całą noc. Następnie odcedzić i wycisnąć nadmiar wody.
- Namoczone orzechy i suszone owoce, kakao, płatki owsiane i 10g wiórek kokosowych przełożyć do pojemnika od blendera i zmiksować (nie trzeba miksować bardzo dokładnie, dobrze, gdy zostaną kawałki orzechów).
- Do masy dodać odżywkę białkową, mleko kokosowe i wymieszać.
- Formować batony (masa może się mocno kleić, dlatego dobrze jest formować wilgotnymi rękami). Batony obtoczyć w pozostałych wiórkach (20g) i schłodzić w lodówce przez około 1/2h.