Burgery z buraków
Czy burgery mogą być zdrowe? Wszystko zależy od sposobu ich przygotowania i składników, jakich do nich użyjemy. Smażone kotlety na głębokim oleju z podwójnej porcji czerwonego mięsa na pewno nie są dobrym pomysłem. Dlatego dziś przychodzimy do Was z korzystniejszą wersją.
BURGERY BURACZANE, czyli wege burgery z buraków
- Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij delikatnie sok.
- Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Słonecznik upraż na rozgrzanej patelni.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Uformuj 6 kulek, spłaszcz na formę kotleta.
- Gotowe kotlety umieść na blaszce do pieczenia i posmarowanej oliwą i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 min.
Z uwagi na niewielką ilość białka w naszych kotlecikach, warto komponując posiłek z nimi w roli głównej, dorzucić np. mozzarellę i posmarować bułkę hummusem. Nie zapominajmy również o sporej ilości warzyw.