Skyrnik mango
Ostatnio przygotowaliśmy dla Was przepis na pieczony sernik z borówkami, więc teraz przyszła pora na sernik na zimno. Chociaż właściwie nie jest to sernik a… skyrnik! Lekki, orzeźwiający, prosty w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowy deser – musicie go spróbować ;).
Przygotowanie:
Spód
- Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć.
- Wymieszać dokładnie masło z herbatnikami i wyłożyć na spód foremki, ubijając łyżką, tak aby go wyrównać.
- Spód wstawić do lodówki
Masa serowa
- Skyra wymieszać z mango, aromatem pomarańczowym i erytrytolem.
- Żelatynę dokładnie wymieszać z ciepłą wodą i przelać do miski.
- Do miski z żelatyną dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać trzepaczką, później dodać kolejne 2-3 łyżki i znowu wymieszać.
- Do miski z żelatynę dodać resztę masy serowej i dokładnie wymieszać trzepaczką.
- Masę serową włożyć na ok. 1-2 h do lodówki aż nieco się zsiądzie, a następnie wylać na spód.
Żelka mango
- Do mango dodać erytrytol, wymieszać.
- Żelatynę rozpuścić w wodzie, dokładnie mieszając.
- Powoli wlewać żelatynę do mango, cały czas mieszając trzepaczką.
- Mango odstawić do lodówki na 2-3 h. Po tym czasie wylać je na masę serową.
- Ciasto zostawić na noc w lodówce.
Z przepisu otrzymacie ok. 8 porcji