Sernik z borówkami
Dzień święty świecić! Dziś obchodzimy dzień sernika i z tej okazji przygotowaliśmy dla was przepis, który sprawdzi się również u cukrzyka! Nasz sernik w jednej porcji ma niski ładunek glikemiczny, co zawdzięczamy głównie użyciu słodzika i przewadze tłuszczów.
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ksylitol i cukier waniliowy. Utrzeć mikserem na gładką masę.
- Do masy dodać budynie, mleko i ser, zmiksować do połączenia składników.
- W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną masę.
- Dodać ubite białka do masy, delikatnie połączyć łyżką.
- Całość wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24cm, posypać po wierzchu borówkami.
- Piec przez około 50 minut do 1 godziny.
- Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Wyjąć po kilkunastu minutach i zostawić do wystygnięcia.
Z całej porcji ciasta wychodzi około 16 kawałków.