Be Compleat
Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Dzień święty świecić! Dziś obchodzimy dzień sernika i z tej okazji przygotowaliśmy dla was przepis, który sprawdzi się również u cukrzyka! Nasz sernik w jednej porcji ma niski ładunek glikemiczny, co zawdzięczamy głównie użyciu słodzika i przewadze tłuszczów.

Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  • Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ksylitol i cukier waniliowy. Utrzeć mikserem na gładką masę.
  • Do masy dodać budynie, mleko i ser, zmiksować do połączenia składników.
  • W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną masę.
  • Dodać ubite białka do masy, delikatnie połączyć łyżką.
  • Całość wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24cm, posypać po wierzchu borówkami.
  • Piec przez około 50 minut do 1 godziny.
  • Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Wyjąć po kilkunastu minutach i zostawić do wystygnięcia.

Z całej porcji ciasta wychodzi około 16 kawałków.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.