Domowy hummus na trzy sposoby
Już jutro obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu 🎉🥳👏 Pasta z przetartych nasion ciecierzycy lub innych nasion roślin strączkowych o bliskowschodniej proweniencji, stała się ulubionym smarowidłem wegan, wegetarian i nie tylko 🧆 Specjalnie na ten dzień przygotowaliśmy dla Was kilka prostych przepisów na domowy hummus. Spróbujcie koniecznie! 💚
Hummus z kurkumą
Przygotowanie:
- Ciecierzycę, tahini, czosnek oraz oliwę z oliwek zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dodać kurkumę, sok z cytryny, sos sojowy i dokładnie wymieszać.
- Wierzch posypać pestkami dyni.
Hummus paprykowy
Przygotowanie:
- Paprykę piec w 200°C przez ok 30 min, a następnie obrać ją ze skórki.
- Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
- Wierzch udekorować posiekaną papryczką chili i natką pietruszki.
Hummus z buraków
Przygotowanie:
- Buraki ugotować i pokroić na kawałki.
- Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
- Wierzch udekorować czarnuszką.
Każdą z past dzielimy na 4 porcje. Kaloryczność została uśredniona.