Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Jest to jedno z uwielbianych przez naszych zawodników ciast. Stosunkowo niska zawartość tłuszczu powoduje, że ciasto drożdżowe świetnie sprawdza się w dni ładowania węglowodanów. Sprawdźcie sami!
Przygotowanie:
- Z mleka, cukru, drożdży zrobić rozczyn (thermomix 5 min, temp 37, obroty 2).
- Pod koniec dodać do rozczynu pokrojone masło, 2 jajka + 2 szczypty soli.
- Do rozczynu dodać mąkę, wyrobić ciasto (thermomix około 5 minut).
- Ciasto wyłożyć na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem.
- Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wyłożyć połówki śliwek.
- Posypać erytrytolem.
- Poczekać kilka minut, tak aby ciasto trochę urosło.
- Piec w temp 150 st. 30 minut, następnie temp 180 st przez.10 minut.
Z przepisu otrzymacie około 20 porcji.