Be Compleat
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Jest to jedno z uwielbianych przez naszych zawodników ciast. Stosunkowo niska zawartość tłuszczu powoduje, że ciasto drożdżowe świetnie sprawdza się w dni ładowania węglowodanów. Sprawdźcie sami!

Przygotowanie:

  • Z mleka, cukru, drożdży zrobić rozczyn (thermomix 5 min, temp 37, obroty 2).
  • Pod koniec dodać do rozczynu pokrojone masło, 2 jajka + 2 szczypty soli.
  • Do rozczynu dodać mąkę, wyrobić ciasto (thermomix około 5 minut).
  • Ciasto wyłożyć na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem.
  • Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wyłożyć połówki śliwek.
  • Posypać erytrytolem.
  • Poczekać kilka minut, tak aby ciasto trochę urosło.
  • Piec w temp 150 st. 30 minut, następnie temp 180 st przez.10 minut.

Z przepisu otrzymacie około 20 porcji.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.