Be Compleat
Brownie z buraka

Brownie z buraka

Wiedzieliście, że z buraka można otrzymać pyszne, czekoladowe brownie, w którym trudno rozpoznać jego obecność? Z okazji zbliżających się Dnia Buraka i Dnia Ciasta specjalnie dla Was przygotowaliśmy transformację jednego w drugie. Co więcej, przepis jest prosty i szybki, a efekt zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie i przekonajcie się sami!

Przygotowanie:

  • Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut i odcedzić.
  • Ugotowane buraki zblendować razem z daktylami. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody z daktyli.
  • Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
  • Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec z termoobiegiem w temperaturze 180 stopniu przez około 35 min.
  • Gotowe ciasto wystudzić.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę razem z mlekiem. Wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić.
  • Odstawić do lodówki na około 15 min i podzielić na 8 kawałków.

Z przepisu otrzymasz 8 porcji.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.