Brownie z buraka
Wiedzieliście, że z buraka można otrzymać pyszne, czekoladowe brownie, w którym trudno rozpoznać jego obecność? Z okazji zbliżających się Dnia Buraka i Dnia Ciasta specjalnie dla Was przygotowaliśmy transformację jednego w drugie. Co więcej, przepis jest prosty i szybki, a efekt zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie i przekonajcie się sami!
Przygotowanie:
- Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut i odcedzić.
- Ugotowane buraki zblendować razem z daktylami. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody z daktyli.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
- Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec z termoobiegiem w temperaturze 180 stopniu przez około 35 min.
- Gotowe ciasto wystudzić.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę razem z mlekiem. Wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić.
- Odstawić do lodówki na około 15 min i podzielić na 8 kawałków.
Z przepisu otrzymasz 8 porcji.