Be Compleat
Bób po syryjsku

Bób po syryjsku

Przyszła pora na kolejną odsłonę bobu – tym razem coś idealnego na obiad, lunch lub kolację. Miłośnicy kuchni syryjskiej na pewno będą zadowoleni, ponieważ jest to właśnie bób po syryjsku! Jeżeli znudził się Wam już bób w naszym tradycyjnym, polskim wydaniu, to dzięki temu przepisowi odkryjecie go na nowo. Przygotowanie tego dania jest naprawdę proste i całkiem szybkie, musicie je wypróbować ;).

Wykonanie:

  • Bób ugotować na wolnym ogniu.
  • Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek.
  • Do pasty tahini dodać zmiażdżony czosnek, kmin rzymski, sok z cytryny i oliwę.
  • Cebulę drobno posiekać, a pomidora pokroić w kostkę.
  • Bób wymieszać z cebulą, polać sosem i przysypać pokrojonym pomidorem.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Danie można podawać z chlebkiem naan – zdecydowanie będzie tu pasował.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.