Be Compleat
Domowy hummus na trzy sposoby

Domowy hummus na trzy sposoby

Już jutro obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu 🎉🥳👏 Pasta z przetartych nasion ciecierzycy lub innych nasion roślin strączkowych o bliskowschodniej proweniencji, stała się ulubionym smarowidłem wegan, wegetarian i nie tylko 🧆 Specjalnie na ten dzień przygotowaliśmy dla Was kilka prostych przepisów na domowy hummus. Spróbujcie koniecznie! 💚

Hummus z kurkumą

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę, tahini, czosnek oraz oliwę z oliwek zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Dodać kurkumę, sok z cytryny, sos sojowy i dokładnie wymieszać.
  • Wierzch posypać pestkami dyni.

Hummus paprykowy

Przygotowanie:

  • Paprykę piec w 200°C przez ok 30 min, a następnie obrać ją ze skórki.
  • Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
  • Wierzch udekorować posiekaną papryczką chili i natką pietruszki.

Hummus z buraków

Przygotowanie:

  • Buraki ugotować i pokroić na kawałki.
  • Wszystkie składniki dokładnie zblendować.
  • Wierzch udekorować czarnuszką.

Każdą z past dzielimy na 4 porcje. Kaloryczność została uśredniona.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.