Be Compleat
Dorsz z pietruszkowym pesto

Dorsz z pietruszkowym pesto

Już w sobotę większość z nas usiądzie do wigilijnego stołu, na którym z pewnością zagości świąteczny karp 🐟 A dziś obchodzimy nietypowe święto, bo jest to właśnie dzień ryby! Przygotowaliśmy dla Was pewną rybną wariację, czyli połączenie ryby z włoskim pesto 😊 Koniecznie dajcie znać czy lubicie takie zestawienia! 🔥

Przygotowanie:

  • W naczyniu zblendować składniki na pesto – pietruszkę, 1 łyżkę płatków migdałów, parmezan, 1,5 łyżki oliwy, czosnek, 1 łyżeczkę soku z cytryny.
  • Zmiksowane pesto przyprawić do smaku.
  • Rybę skropić resztą soku z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
  • W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżeczką oliwy położyć rybę, a jej wierzch posmarować pesto.
  • Zapiekać w 200 stopniach przez 20 minut.
  • Udekorować uprażonymi na suchej patelni pozostałymi płatkami migdałów.

Używamy ciasteczek - korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie.