Bób po syryjsku
Przyszła pora na kolejną odsłonę bobu – tym razem coś idealnego na obiad, lunch lub kolację. Miłośnicy kuchni syryjskiej na pewno będą zadowoleni, ponieważ jest to właśnie bób po syryjsku! Jeżeli znudził się Wam już bób w naszym tradycyjnym, polskim wydaniu, to dzięki temu przepisowi odkryjecie go na nowo. Przygotowanie tego dania jest naprawdę proste i całkiem szybkie, musicie je wypróbować ;).
Wykonanie:
- Bób ugotować na wolnym ogniu.
- Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać z łupinek.
- Do pasty tahini dodać zmiażdżony czosnek, kmin rzymski, sok z cytryny i oliwę.
- Cebulę drobno posiekać, a pomidora pokroić w kostkę.
- Bób wymieszać z cebulą, polać sosem i przysypać pokrojonym pomidorem.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Danie można podawać z chlebkiem naan – zdecydowanie będzie tu pasował.