d Zupa krem z dyni - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Wrocław, Online

Zupa krem z dyni

  • Liczba porcji5 os.
  • Czas przygotowania40
  • Liczba kalorii283 kcal
  • Białko22
  • Węglowodany25
  • Tłuszcze13

Delikatna, rozgrzewająca zupa krem. Lekko słodkawa poprzez obecność dyni.

Składniki

  • 1,7l bulion drobiowy
  • 800g dynia
  • 1 szt. ziemniak
  • 1 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka
  • 1 szt. duża cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżka masło klarowane
  • wg uznania sól himalajska
  • wg uznania pieprz
  • wg uznania papryka chili, przyprawa

Przygotowanie:

  1. Do wcześniej przygotowanego bulionu drobiowego dodać obrane i pokrojone w dużą kostkę warzywa (dynię, ziemniaka, marchewkę i pietruszkę) i gotować wszystko ok. 25 min (aż warzywa będą miękkie).
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle klarowanym, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
  3. Cebulą dodać do bulionu z warzywami, przyprawić solą, pieprzem i papryką.
  4. Pozostawić do wystygnięcia.
  5. Zblendować zupę na gładki krem. Doprawić.
  6. Można podawać z mleczkiem kokosowym/pestkami dyni/chlebem żytnim lub gryczanym.

Składniki

  • 1,7l bulion drobiowy
  • 800g dynia
  • 1 szt. ziemniak
  • 1 szt. marchew
  • 1 szt. pietruszka
  • 1 szt. duża cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżka masło klarowane
  • wg uznania sól himalajska
  • wg uznania pieprz
  • wg uznania papryka chili, przyprawa

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry