d Zapiekana owsianka - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Zapiekana owsianka

  • Liczba porcji2 os.
  • Czas przygotowania1 godz.
  • Liczba kalorii429 kcal
  • Białko13,8
  • Węglowodany74,2
  • Tłuszcze10,2

Cieplutka, chrupiąca, słodka. Zapiekana owsianka z jabłkiem jest idealnym wyborem na rozgrzewającą, jesienną kolację.

Składniki

  • 100g Płatki owsiane bezglutenowe
  • 2 sztuki Jajko
  • 200g Jabłko
  • 30g Ksylitol
  • 100g Skórka pomarańczowa*
  • 20g Daktyle
  • 300ml Mleko kokosowo-ryżowe
  • 2 łyżeczki Cynamon cejloński
  • szczypta Sól himalajska
  • odrobina Masło ghee

Przygotowanie:

  1. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.
  2. Daktyle, skórkę pomarańczową drobno pokroić (zostawić część do ozdoby)
  3. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć na dnie 3/4 jabłek.
  4. Jabłka posypać cynamonem oraz ksylitolem.
  5. Płatki, sól,  połączyć w garnuszku i zalać mlekiem. Zagotować.
  6. Do spęczniałych płatków wmieszać jajka.
  7. Owsiankę wyłożyć do naczynia i udekorować na wierzchu jabłkami, skórką oraz daktylami.
  8. Owsiankę upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 40 minut, ostatnie 10 na funkcji grila z góry.
  9. Zostawić na 10 minut przed podaniem, żeby delikatnie stężała.

*skórka pomarańczowa własnej receptury

Składniki

  • 100g Płatki owsiane bezglutenowe
  • 2 sztuki Jajko
  • 200g Jabłko
  • 30g Ksylitol
  • 100g Skórka pomarańczowa*
  • 20g Daktyle
  • 300ml Mleko kokosowo-ryżowe
  • 2 łyżeczki Cynamon cejloński
  • szczypta Sól himalajska
  • odrobina Masło ghee

Komentarze (4)Dodaj komentarz

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry