d Zakwas z buraków - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Wrocław, Online

Zakwas z buraków

  • Czas przygotowania20

Z domowego zakwasu z buraków, barszcz czerwony jest najlepszy ! Świetnie nadaje się także do picia, prosto ze słoika :)

Składniki

na 3l zakwasu

  • 1,5kg buraki czerwone
  • 3l woda
  • 1,5 łyżeczki sól himalajska
  • 6 ząbków czosnek
  • 3 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziele angielskie
  • 3 łyżki kminek
  • 1 kromka chleb żytni na zakwasie

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotować, dodać sól i wystudzić.
  2. Buraczki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  3. Słoik o pojemności ok. 4l, wyłożyć plasterkami buraków, a między nie poupychać ząbki czosnku, ziele anielskie, liść laurowy i kminek.
  4. Buraki z przyprawami zalać wystudzoną wodą z solą. Na wierzch położyć kromkę chleba żytniego na zakwasie.
  5. Słoik przykryć lnianą ściereczką/gazą lub ręcznikiem papierowym.
  6. Kromkę chleba wyjąć ze słoika po 2 dniach od momentu przygotowania zakwasu.
  7. Zakwas jest gotowy po ok. 5 dniach.

Składniki

na 3l zakwasu

  • 1,5kg buraki czerwone
  • 3l woda
  • 1,5 łyżeczki sól himalajska
  • 6 ząbków czosnek
  • 3 szt. liść laurowy
  • 4 szt. ziele angielskie
  • 3 łyżki kminek
  • 1 kromka chleb żytni na zakwasie

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry