d Wege burger - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Be ComplEAT ONLINE #HELP

Zostań w domu i utrzymaj formę z Be ComplEAT – wsparcie w czasach pandemii

Wege burger

  • Liczba porcji1 os.
  • Czas przygotowania35
  • Liczba kalorii649 kcal
  • Białko28,3
  • Węglowodany97,5
  • Tłuszcze16,7

Bo czasem każdy ma ochotę na dobrego burgera...a co powiecie na burgera w nieco innej- roślinnej wersji? My jesteśmy na TAK! :D

Składniki

  • 1 sztuka bułka z ziarnami
  • 80g ciecierzyca konserwowa
  • 80g batat
  • 20g płatki jaglane
  • 5g oliwa z oliwek
  • 15g suszone pomidory
  • 30g cebula
  • wg uznania sól
  • wg uznania pieprz
  • wg uznania papryka słodka
  • wg uznania papryka ostra
  • 80g jogurt wysokobiałkowy typu Skyr
  • 1 ząbek czosnek
  • 50g awokado
  • 50g pomidor
  • wg uznania jarmuż
  • wg uznania kiełki jarmużu

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do miseczki. Następnie do tej samej miseczki zetrzyj batata na drobnych oczkach, dodaj płatki jaglane, pomidory suszone oraz przyprawy. Cebulkę posiekaj, podsmaż na oliwie i dodaj do reszty składników. Wszystko zblenduj.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z powstałej masy uformuj burgera, połóż na papierze do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 min, do lekkiego zarumienienia.
  3. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sola i pieprzem.
  4. Połową sosu jogurtowego posmaruj spód bułki. Następnie połóż kilka listków jarmużu, burgera, pozostałą część jogurtu, plastry pomidora oraz awokado. Udekoruj kiełkami i przykryj drugą połową bułki.

Składniki

  • 1 sztuka bułka z ziarnami
  • 80g ciecierzyca konserwowa
  • 80g batat
  • 20g płatki jaglane
  • 5g oliwa z oliwek
  • 15g suszone pomidory
  • 30g cebula
  • wg uznania sól
  • wg uznania pieprz
  • wg uznania papryka słodka
  • wg uznania papryka ostra
  • 80g jogurt wysokobiałkowy typu Skyr
  • 1 ząbek czosnek
  • 50g awokado
  • 50g pomidor
  • wg uznania jarmuż
  • wg uznania kiełki jarmużu

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry