d Wegańskie dyniowe curry - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Wrocław, Online

Wegańskie dyniowe curry

  • Liczba porcji1 os.
  • Czas przygotowania30
  • Liczba kalorii570 kcal
  • Białko20
  • Węglowodany75
  • Tłuszcze19,5

Wieczory stają się coraz to chłodniejsze, a dni coraz krótsze… Jesień puka do drzwi, a w naszych szafach zaczynają pojawiać się ciepłe, wełniane swetry. Na razie jednak nie wyciągajmy jeszcze czapek i szalików! W zamian za to, wprowadźmy złotą jesień do naszej kuchni i rozgrzejmy swój organizm od środka. Na ratunek przychodzi tutaj królowa jesieni- dynia. Jest to uniwersalne warzywo, o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Niskokaloryczna, bogata w błonnik i beta-karoten.

Dzisiaj jako dodatek do rozgrzewającego, wegańskiego curry! Miłośnicy słodko-słonych połączeń z pewnością będą zachwyceni!

Składniki

  • 50g makaron soba
  • 120g cieciorka
  • 100g pieczona dynia hokkaido
  • 60g mleczko kokosowe
  • 60g cukinia
  • 60g pieczarki
  • 30g cebula dymka
  • 15g suszone pomidory
  • 30g szpinak świeży
  • 1 łyżeczka oliwa z oliwek extra virgin
  • wg uznania curry
  • wg uznania papryka wędzona
  • wg uznania papryka ostra
  • wg uznania sól

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dynie pokrój wraz ze skórą na drobne kawałki i ułóż na papierze do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
    2. Makaron soba ugotuj w osolonej wodzie. Posiekaj cebulkę. Resztę warzyw pokrój w drobną kostkę.
    3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż najpierw cebulkę, a następnie pokrojone warzywa, odsączoną i opłukną cieciorkę z puszki oraz wcześniej upieczoną dynię.
    4. Mleczko kokosowe wymieszaj z odrobiną curry i papryką ostrą oraz wędzoną. Wylej na patelnie i duś wszystko razem na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
    5. Gdy sos już nieco zgęstnieje dodaj szpinak. Podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij patelnię z ognia. Na talerz wyłóż ugotowany makaron, a na górę dodaj sos curry. Całość udekoruj listkami bazylii.

    Składniki

    • 50g makaron soba
    • 120g cieciorka
    • 100g pieczona dynia hokkaido
    • 60g mleczko kokosowe
    • 60g cukinia
    • 60g pieczarki
    • 30g cebula dymka
    • 15g suszone pomidory
    • 30g szpinak świeży
    • 1 łyżeczka oliwa z oliwek extra virgin
    • wg uznania curry
    • wg uznania papryka wędzona
    • wg uznania papryka ostra
    • wg uznania sól

      Weź udział w dyskusji

      Skocz do góry