d Truskawkowy sernik jaglany - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Truskawkowy sernik jaglany

  • Liczba porcji10 os.
  • Czas przygotowania80 min
  • Liczba kalorii305 kcal
  • Białko6
  • Węglowodany20
  • Tłuszcze22

Lekki, puszysty "sernik". Idealny na upalne dni. Mocno schłodzony smakuje najlepiej.

Składniki

  • 200g kasza jaglana
  • 700ml mleko kokosowe
  • 100g erytrol
  • 50g olej kokosowy
  • 3szt. jajka
  • 30g mąka kokosowa
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy
  • szczypta sól himalajska
  • 500g truskawki świeże

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłukać na sitku raz ciepłą, raz zimną wodą.
  2. Mleko kokosowe przelać do garnka, posłodzić i zagotować.
  3. Do gotującego się mleka wsypać opłukaną kaszę. Gotować do momentu aż kasza wsiąknie całe mleko (ok. 10-15 min). Wystudzić.
  4. Do wystudzonej kaszy dodać 250g truskawek, olej kokosowy, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól i zółtka (białka odłożyć na pianę), a następnie zblendować na głodki krem.
  5. Białka ubić na szczywną pianę i delikatnie wmieszać do kremu z kaszy.
  6. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Połowę kremu przełożyć na spód tortownicy, na nim poukładać resztę (250g) przekrojonych truskawek i przykryć je pozostałym kremem.
  8. Piec w temp. 180°C przez 50-60 min.
  9. Wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Składniki

  • 200g kasza jaglana
  • 700ml mleko kokosowe
  • 100g erytrol
  • 50g olej kokosowy
  • 3szt. jajka
  • 30g mąka kokosowa
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy
  • szczypta sól himalajska
  • 500g truskawki świeże

Komentarze (3)Dodaj komentarz

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry