d Szybkie curry z krewetkami - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Szybkie curry z krewetkami

  • Liczba porcji2 os.
  • Czas przygotowania20
  • Liczba kalorii646 kcal
  • Białko41
  • Węglowodany14,5
  • Tłuszcze86,7

Składniki

  • 300g krewetki świeże lub mrożone
  • 150g ryżu jaśminowego
  • 200ml mleczka kokosowego light
  • 200ml passaty pomidorowej
  • 1 limonka
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka sosu rybnego (lub aminos kokosowy)
  • 2 łyżeczki masła ghee
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta soli
  • kilka listków kolendry lub natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Posiekaną cebulkę wrzucamy na patelnię z masłem ghee. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, skórkę z limonki oraz przyprawy – curry, paprykę słodką i kurkumę. Całość podsmażamy.
  2. Wrzucamy krewetki. Jeśli są mrożone, najpierw przelewamy je w letniej wodzie. Całość podsmażamy.
  3. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy solą.
  4. Dusimy na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie, a część wody odparuje.
  5. Podajemy z ugotowanym ryżem, kawałkiem limonki i kolendrą lub natką pietruszki.

Składniki

  • 300g krewetki świeże lub mrożone
  • 150g ryżu jaśminowego
  • 200ml mleczka kokosowego light
  • 200ml passaty pomidorowej
  • 1 limonka
  • kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka sosu rybnego (lub aminos kokosowy)
  • 2 łyżeczki masła ghee
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta soli
  • kilka listków kolendry lub natki pietruszki

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry