d Szarlotka w szklance - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Wrocław, Online

Szarlotka w szklance

  • Liczba porcji6 os.
  • Czas przygotowania30
  • Liczba kalorii476 kcal
  • Białko9
  • Węglowodany47
  • Tłuszcze28

Pyszny, warstwowy deserek w szklance. Alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Wbrew pozorom bardzo szybki w wykonaniu, ładnie się prezentuje. Najsmaczniejszy po schłodzeniu w lodówce :)

Składniki

na kruszonkę

  • 50g płatki owsiane, bezglutenowe
  • 200g mąka owsiana, bezglutenowa
  • 50g masło klarowane, miękkie
  • 50g miód
  • 1/3 łyżeczki cynamon

warstwa jabłkowa

  • 3 szt. jabłko
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1 łyżka woda

budyń

  • 500 ml mleko kokosowe
  • 2 szt. żółtko jaja
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki erytrytol
  • 1/3 łyżeczki wanilia bourbon

Przygotowanie:

  1. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i rozetrzeć między palcami by wszystkie składniki dobrze się połączyły i by powstała kruszonka. Wyłożyć ją na blachę z papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 10 min. Co kilka minut, mieszać/sprawdzać czy się zbyt nie przypieka.
  2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać 1-2 łyżkami wody. Przykryć przykrywką i chwilę poddusić. Uważać, by jabłka się nie rozpadły – nie chcemy by postał mus. Jabłka mają pozostać w kształcie kosteczki, ale mają być miękkie. Odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody. Wymieszać z cynamonem.
  3. Przygotować budyń. 2/3 ilości mleka przelać do garnka, posłodzić, zagotować. Pozostałą część zmiksować z żółtkami, mąką ziemniaczaną, wanilią i wlać do gotującego się mleka. Mieszać intensywnie do konsystencji budyniu. Uważać, by nie powstały grudki.
  4. Przygotować 6 szklanek i nakładać do nich kolejno poszczególnie warstwy: kruszonka, jabłka, budyń, kruszonka.
  5. Można posypać posiekanymi orzeszkami. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Składniki

na kruszonkę

  • 50g płatki owsiane, bezglutenowe
  • 200g mąka owsiana, bezglutenowa
  • 50g masło klarowane, miękkie
  • 50g miód
  • 1/3 łyżeczki cynamon

warstwa jabłkowa

  • 3 szt. jabłko
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1 łyżka woda

budyń

  • 500 ml mleko kokosowe
  • 2 szt. żółtko jaja
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki erytrytol
  • 1/3 łyżeczki wanilia bourbon

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry