d Świąteczna babka piaskowa (bez glutenu) - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Świąteczna babka piaskowa (bez glutenu)

  • Liczba porcji12 os.
  • Czas przygotowania60
  • Liczba kalorii227 kcal
  • Białko6
  • Węglowodany21
  • Tłuszcze16

Pyszna babka, z zewnątrz krucha, w środku delikatnie wilgotna. Dodatek kakao jest opcjonalny, możesz zamiast niego dać więcej skórki z cytryny lub pomarańczy.

Składniki

  • 6 szt. jajo kurze
  • 150g masło
  • 1/2 szklanki erytrytol
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, bezglutenowy
  • 1 szklanka mąka ziemniaczana
  • 3/4 szklanki mąka kukurydziana
  • 2 łyżki skórka z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki olej kokosowy

Przygotowanie:

  1. Jajka w całości ubić na puszystą, jasną masę (należy ubijać dobre kilka minut na najwyższych obrotach miksera).
  2. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać erytrytol, nadal ubijając.
  3. Do masy dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia, startą na tarce skórkę z cytryny i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
  4. Następnie wlać bardzo gorące rozpuszczone masło i zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
  5. Formę na babkę (z kominem) wysmarować olejem kokosowym, obsypać mąką i wlać 3/4 ciasta.
  6. Do pozostałej części ciasta dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać i wlać do formy.
  7. Piec w temp. 160 stopni przez 30 min (lub dłużej, do suchego patyczka).
  8. Wystudzić na kracie. Posypać pudrem z erytrytolu.

Składniki

  • 6 szt. jajo kurze
  • 150g masło
  • 1/2 szklanki erytrytol
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, bezglutenowy
  • 1 szklanka mąka ziemniaczana
  • 3/4 szklanki mąka kukurydziana
  • 2 łyżki skórka z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki olej kokosowy

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry