d Smalczyk ze skwarkami - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Smalczyk ze skwarkami

  • Liczba porcji30 os.
  • Czas przygotowania1h
  • Liczba kalorii175 kcal
  • Białko1
  • Węglowodany0,5
  • Tłuszcze20

Smalec ze skwarkami w sezonie jesienno-zimowym to nieodłączny bywalec naszej lodówki. Smak na niego z reguły przemija w okresie wiosennym aby we wrześniu powrócić ze zdwojoną siłą. Przygotujcie się zatem na nadchodzące krótsze dni i zróbcie swój - bardzo prosty, szybki w przygotowaniu smalczyk (z podanych proporcji otrzymacie średniej wielkości słoik.)

Składniki

  • 500g słoniny
  • 200g podgardle
  • 200g cebula
  • łyżeczka sól himalajska

Przygotowanie:

  1. Słoninę, podgardle pokroić w kostkę oraz posolić.
  2. Mięso przełożyć na patelnię i wytapiać na wolnym ogniu, mieszając.
  3. W momencie kiedy tłuszcz się wytopi a skwarki podrumienią dodać cebulę.
  4. Trzymać na ogniu jeszcze 20 minut aż cebula zeszkli się.
  5. Smalec przełożyć do słoika i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Można przechowywać w lodówce.Smalec 1

Składniki

  • 500g słoniny
  • 200g podgardle
  • 200g cebula
  • łyżeczka sól himalajska

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry