d Poke bowl z tuńczykiem, kaszą jęczmienną, kolendrą i oliwkami - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Poke bowl z tuńczykiem, kaszą jęczmienną, kolendrą i oliwkami

  • Liczba porcji2 os.
  • Czas przygotowania25 minut (czas marynowania - 120min)
  • Liczba kalorii569 kcal
  • Białko40
  • Węglowodany81
  • Tłuszcze11

Poke Bowl to tradycyjne danie hawajskie. Oryginalnie zawiera ryż jako bazę, surową rybę oraz warzywne i owocowe dodatki. Warto wspomnieć, że oryginalny przepis uwielbia być modyfikowany na całym świecie!

Dlatego zdecydowaliśmy się poeksperymentować! 💥
Bazą naszego Bowla jest kasza jęczmienna, podawana wraz z marynowanym tuńczykiem, kolendrą i oliwkami!

Składniki

  • 200g świeżego tuńczyka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 150g kaszy jęczmiennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 sztuki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • garść szpinaku
  • 20g oliwek
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 140g ciecierzycy z puszki

Przygotowanie:

  1. Filet z tuńczyka pokroić w kostkę, zalać sosem sojowym i olejem sezamowym. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  2. Kaszę jęczmienną ugotować. Na patelnię dodać oliwę z oliwek, czosnek, posiekane suszone pomidory. Wrzucić kaszę jęczmienną, szpinak i przekrojone na pół oliwki. Całość podsmażyć i doprawić solą i pieprzem.
  3. Miseczkę wyłożyć sałatą, na jednej części ułożyć kaszę z warzywami, na drugiej zamarynowanego tuńczyka. Obok dodać posiekaną, czerwoną cebulkę, ciecierzycę oraz pokrojone pomidory.
  4. Podawać z posiekaną kolendrą na wierzchu.

Składniki

  • 200g świeżego tuńczyka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 150g kaszy jęczmiennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 sztuki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • garść szpinaku
  • 20g oliwek
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 140g ciecierzycy z puszki

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry