d Piernik przekładany (bezglutenowy) - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Piernik przekładany (bezglutenowy)

  • Liczba porcji15 os.
  • Czas przygotowania80
  • Liczba kalorii262 kcal
  • Białko5
  • Węglowodany31
  • Tłuszcze14

Pyszny tradycyjny piernik przekładany domowym powidłem śliwkowym i oblany czekoladą. U nas w wersji bezglutenowej. Na świąteczny stół i spotkania z bliskimi.

Składniki

na ciasto

  • 2 szklanki mąka ryżowa
  • 1 szklanka mąka jaglana
  • 3 łyżki skrobia ziemniaczana
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawa do piernika
  • 3 łyżeczki soda oczyszczona
  • 4 łyżki erytrytol
  • 6 szt. jajo kurze
  • 130g olej kokosowy/masło klarowane
  • 10 łyżek mleko kokosowe Real Thai
  • 200g miód płynny

na powidło

  • 250g śliwki suszone
  • 1,5 szklanki woda

na polewę

  • 100ml mleko kokosowe Real Thai
  • 1 łyżeczka olej kokosowy
  • 2-3 łyżki erytrytol
  • 3 czubate łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  2. Mąki, sodę, przyprawę korzenną i kakao przesiać, jajka oddzielić od żółtek.
  3. Olej kokosowy lub masło klarowane utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać żółtka, jedno po drugim, następnie porcjami dodawać płynny miód. Na końcu dodać przesiane z przyprawami mąki, mleko kokosowe i wymieszać szpatułką.
  4. W osobnej misce białka ubić na sztywną pianę i porcjami dodawać do masy, bardzo delikatnie mieszając.
  5. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 160 stopni przez około 50-60min (do suchego patyczka).
  6. Przygotować powidło śliwkowe. Śliwki wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 min. W razie potrzeby dolać wodę. Gdy śliwki będą odpowiednio miękkie, zmiksować je blenderem do konsystencji smarowidła.
  7. Przygotować polewę. Mleko kokosowe, olej kokosowy, erytrytol zagotować. Następnie dodać kakao i intensywnie mieszać, do pozbycia się grudek i do zgęstnienia polewy.
  8. Upieczone i wystudzone ciasto, przekroić wzdłuż na pół, przesmarować powidłem i polać czekoladą.

Składniki

na ciasto

  • 2 szklanki mąka ryżowa
  • 1 szklanka mąka jaglana
  • 3 łyżki skrobia ziemniaczana
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawa do piernika
  • 3 łyżeczki soda oczyszczona
  • 4 łyżki erytrytol
  • 6 szt. jajo kurze
  • 130g olej kokosowy/masło klarowane
  • 10 łyżek mleko kokosowe Real Thai
  • 200g miód płynny

na powidło

  • 250g śliwki suszone
  • 1,5 szklanki woda

na polewę

  • 100ml mleko kokosowe Real Thai
  • 1 łyżeczka olej kokosowy
  • 2-3 łyżki erytrytol
  • 3 czubate łyżki kakao

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry