d Orientalny ryż zapieczony z jabłkami (plus przepis na ryż idealny) - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Orientalny ryż zapieczony z jabłkami (plus przepis na ryż idealny)

  • Liczba porcji10 os.
  • Czas przygotowania2h
  • Liczba kalorii303 kcal
  • Białko3,8
  • Węglowodany56,9
  • Tłuszcze3,4

Najlepszą metodą na przygotowanie ryżu idealnego jest...upieczenie go.
Tak przygotowany ryż pozostaje zapiec z jabłkami, doskonale komponującymi się orientalnymi przyprawami oraz dodatkiem erytrytolu. Kolacja dla całej rodziny jak znalazł.

Składniki

  • 500g Ryż jaśminowy
  • 100g Erytrytol
  • 100g Mleko kokosowe
  • 10g Olej kokosowy
  • 5 sztuk Jabłka "szara reneta"
  • 10 plastrów Imbir świeży
  • opakowanie Cynamon cejloński
  • 4 łyżeczki Przyprawa do kawy "Spiced coffee bio"
  • kilka szczypt Sól himalajska

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ryżu idealnego:
    1. Ryż wysypać na dno naczynia żaroodpornego, posolić.
    2. Zalać przegotowaną wodą centymetr ponad poziom ryżu.
    3. Naczynie z wierzchu przykryć szczelnie folią aluminiową. Przykryć pokrywką.
    4. Naczynie umieścić w piekarniku na 30 minut (temperatura 220 stopni)
    5. Po upieczeniu ryż dokładnie przemieszać z olejem kokosowym (zapobiegnie to sklejaniu się ryżu.)
  2. Upieczony ryż podzielić na dwie części.
  3. Jabłka obrać, poszatkować w talarki.
  4. Pierwszą warstwę ryżu wyłożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać połową mleczka, posypać połową erytrytolu oraz przyprawami.
  5. Połowę jabłek wyłożyć jako kolejną warstwę. Posypać cynamonem cejlońskim.
  6. Pozostały ryż wyłożyć na warstwę jabłek, polać mleczkiem, posłodzić, posypać przyprawami.
  7. Na sam wierzch wyłożyć ostatnią warstwę jabłek. Posypać pozostałym cynamonem.
  8. Ryż zapiec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez godzinę czasu.
  9. Podawać na ciepło.

fullsizerender-2

Składniki

  • 500g Ryż jaśminowy
  • 100g Erytrytol
  • 100g Mleko kokosowe
  • 10g Olej kokosowy
  • 5 sztuk Jabłka "szara reneta"
  • 10 plastrów Imbir świeży
  • opakowanie Cynamon cejloński
  • 4 łyżeczki Przyprawa do kawy "Spiced coffee bio"
  • kilka szczypt Sól himalajska

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry