d Murzynek - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Wrocław, Online

Murzynek

  • Liczba porcji15 os.
  • Czas przygotowania120 min
  • Liczba kalorii126 kcal
  • Białko3,9
  • Węglowodany17,6
  • Tłuszcze4,5

Klasyczny murzynek to jedno z moich ulubionych ciast. Zapraszam do spróbowania jego równie wilgotnej, czekoladowej ale jednocześnie zdrowszej wersji!

Składniki

Murzynek

  • 600g Batat
  • 100g Burak
  • 130g Mąka kasztanowa
  • 100g Kakao
  • 2 sztuki Jajo
  • 50g Erytrol
  • 20g Olej kokosowy
  • 100g Mleko kokosowe
  • 130g Jabłko
  • 5g Kamień winny
  • 2 łyżeczki Przyprawa do piernika (BEZ dodatków Kotanyi)
  • pół łyżeczki Sól himalajska

Przygotowanie:

  1. Bataty obrać, pokroić w ćwiartki, upiec.
  2. Buraka obrać, ugotować.
  3. Jabłko obrać, pokroić w kostkę.
  4. W miseczce połączyć suche składniki.
  5. W Thermomixie (lub innym blenderze) zmiksować bataty z burakami, olejem, mlekiem kokosowym oraz jajkiem.
  6. Wilgotne składniki połączyć z suchymi.
  7. Szklaną keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki, następnie ułożyć warstwę jabłek oraz pozostałe ciasto.
  9. Murzynka upiec w piekarniku – termoobieg, 170 stopni przez 45 minut.
  10. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
  11. Znakomicie komponuje się ze zdrowym słonym karmelem, na który przepis już wkrótce!

fullsizerender-2

 

*we wszystkie produkty zaopatrzyły mnie delikatesy ekologiczne Konfiturka w Tarnowie.

Składniki

Murzynek

  • 600g Batat
  • 100g Burak
  • 130g Mąka kasztanowa
  • 100g Kakao
  • 2 sztuki Jajo
  • 50g Erytrol
  • 20g Olej kokosowy
  • 100g Mleko kokosowe
  • 130g Jabłko
  • 5g Kamień winny
  • 2 łyżeczki Przyprawa do piernika (BEZ dodatków Kotanyi)
  • pół łyżeczki Sól himalajska

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry