d Mazurek kokosowy z malinami - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Wrocław, Online

Mazurek kokosowy z malinami

  • Liczba porcji12 os.
  • Czas przygotowania40
  • Liczba kalorii238 kcal
  • Białko3
  • Węglowodany24
  • Tłuszcze15

Tego ciasta nie da się nie polubić. Jest przepyszne, nie za słodkie, nie mdłe. Spód jest bardzo kruchy, a całość rozpływa się w ustach :)
Ważne jest, by mleko kokosowe na budyń było gęste i tłuste, dlatego polecamy to z zawartością 85% ekstraktu z kokosa. Napoje kokosowe nie nadają się, całkowicie psują smak ciasta.

Składniki

ciasto

budyń kokosowy

  • 400 ml mleko kokosowe Real Thai
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 1 szt. żółtko jaja kurzego
  • 2 łyżki erytrytol

sos malinowy

  • 200g maliny świeże lub mrożone
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 1 łyżka erytrytol

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody, przełożyć do miski i wyrabiać. Następnie dolać 2-3 łyżki zimnej wody – wodę dodawać stopniowo, między czasie wyrabiając ciasto. Ciasto będzie się kruszyło, nie będzie elastyczne, tak jak z mąki pszennej. Ale nie przejmować się tym. Tak przygotowane ciasto przełożyć na dno formy (wymiary 21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem, piec w temp. 180 stopni przez 15-20 min.
  2. Przygotować budyń. 200 ml mleka zagotować z erytrytolem. Pozostałą ilość mleka zmiksować z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Następnie przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i mieszać intensywnie do powstania budyniu.
  3. Przygotować sos. Maliny przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i erytrytol. Gotować około 15 min, aż maliny puszczą sporo soku. Następnie przetrzeć przez drobne sitko, by pozbyć się pestek.
  4. Na upieczony spód wyłożyć budyń, polać sosem malinowym. Schłodzić w lodówce przez min. godzinę. Ozdobić dowolnie. Przechowywać z lodówce.

Składniki

ciasto

budyń kokosowy

  • 400 ml mleko kokosowe Real Thai
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 1 szt. żółtko jaja kurzego
  • 2 łyżki erytrytol

sos malinowy

  • 200g maliny świeże lub mrożone
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 1 łyżka erytrytol

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry