d Klasyczna botwinka z batatem - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Wrocław, Online

Klasyczna botwinka z batatem

  • Liczba porcji4 os.
  • Czas przygotowania2 godziny
  • Liczba kalorii209 kcal
  • Białko7,6
  • Węglowodany30,1
  • Tłuszcze6,9

Lubię kiedy zupa jest tak treściwa, że stanowić może odbrębny posiłek. Do sezonowej botwinki uwielbiam dodać dobre źródło węglowodanów jakim jest batat i zjeść ze smakiem jako sycącą kolację.

Składniki

Na wywar:

  • sztuka Żeberko cielęce
  • sztuka Por
  • sztuka Seler
  • sztuka Cebula
  • sztuka Marchew
  • sztuka Korzeń pietruszki

Na zupę:

  • 3 wiązki Botwinka
  • sztuka Batat
  • do smaku Sól himalajska
  • do smaku Pieprz
  • kilka sztuk Ziele angielskie
  • 5 ząbków Czosnek
  • Gałązka Magi
  • Wiązka Koperek

Przygotowanie:

  1. Mięso zalać w większym garnku wodą. Gotować na wolnym ogniu.
  2. Warzywa umyć, obrać.
  3. Cebulkę zrumienić na palniku.
  4. Z powierzchni wody zdjąć szumowiny. Dodać warzywa i gotować razem przez 20 minut.
  5. Botwinkę dokładnie umyć, liście posiekać, buraczki obrać i pokroić w talarki.
  6. Batat upiec w piekarniku, pokroić w kostkę.
  7. Buraczki, czosnek wraz z przyprawami dodać do wywaru i gotować aż warzywa zmiękną.
  8. Koperek drobno pokroić i na koniec dodać do gotowej zupy wraz z pokrojonym batatem.

DSC_0010

Składniki

Na wywar:

  • sztuka Żeberko cielęce
  • sztuka Por
  • sztuka Seler
  • sztuka Cebula
  • sztuka Marchew
  • sztuka Korzeń pietruszki

Na zupę:

  • 3 wiązki Botwinka
  • sztuka Batat
  • do smaku Sól himalajska
  • do smaku Pieprz
  • kilka sztuk Ziele angielskie
  • 5 ząbków Czosnek
  • Gałązka Magi
  • Wiązka Koperek

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry