d Kaszotto dyniowe z soczewicą - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Wrocław, Online

Kaszotto dyniowe z soczewicą

  • Liczba porcji1 os.
  • Czas przygotowania30
  • Liczba kalorii500 kcal
  • Białko22
  • Węglowodany59
  • Tłuszcze18

I nastała prawdziwa jesień! Dni stają się coraz to krótsze, a poranki i wieczory chłodniejsze. Kolorowe, ciepłe zupy i gotowane warzywa wypierają z kuchni sałatki. O tej porze roku nasze jadłospisy powinny obfitować w ciepłe posiłki, pełne aromatycznych i rozgrzewających przypraw. A my pozostajemy nadal w klimacie dyniowym, bo aż szkoda nie skorzystać z jej cudownych walorów zdrowotnych i smakowych.
Dzisiaj zapraszamy Was na bardzo odżywczy i rozgrzewający lunch lub jak kto woli, kolację :)

Składniki

  • 60g kasza bulgur
  • 80g ugotowana zielona soczewica
  • 120g dynia Hokkaido
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnek
  • 30g cebula
  • 50g szpinak
  • 1 szklanka bulion warzywny
  • 20g tarty parmezan
  • garść kiełki jarmużu
  • wg uznania pieprz
  • wg uznania sól
  • wg uznania kurkuma
  • wg uznania curry
  • wg uznania papryka ostra
  • wg uznania papryka słodka

    Przygotowanie:

    1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.Dynie zetrzyj na małych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulkę, czosnek i tartą dynie. Podsmaż przez kilka minut.
    2. Następnie dodaj kaszę, podpraż przez chwilę. Wlej na patelnię bulion warzywny. Dopraw solą, pieprzem, curry, kurkumą, papryką słodką i ostrą. Duś na małym ogniu aż kasza będzie ugotowana. Jeśli kasza w trakcie gotowania wsiąknie płyn, a mimo to będzie twarda- dolej odrobinę wody. Na sam koniec dodaj szpinak, ugotowaną soczewicę oraz tarty parmezan, podsmaż jeszcze chwilę i zdejmij patelnię z gazu.
    3. Całość przełóż na talerz i udekoruj kiełkami.

    Składniki

    • 60g kasza bulgur
    • 80g ugotowana zielona soczewica
    • 120g dynia Hokkaido
    • 1 łyżka oliwa z oliwek
    • 1 ząbek czosnek
    • 30g cebula
    • 50g szpinak
    • 1 szklanka bulion warzywny
    • 20g tarty parmezan
    • garść kiełki jarmużu
    • wg uznania pieprz
    • wg uznania sól
    • wg uznania kurkuma
    • wg uznania curry
    • wg uznania papryka ostra
    • wg uznania papryka słodka

      Weź udział w dyskusji

      Skocz do góry